Commissies

Commissies

De commissies zijn open tot 2 october 2018. Als je lid wil worden en actief wil deelnemen, geef je op voor een van de commissies! Stuur je motivatie naar secretary.aisu@gmail.com!

 

Boek Commissie:

Deze commissie is een interne commissie waarin de leden discussiëren en overleggen over boeken of films over mensenrechten. Zo kunnen er bijvoorbeeld filmavonden gehouden worden maar kan er ook een avond gesproken worden over interessante humanitaire boeken die door leden gelezen zijn. De commissie stelt vooraf vragen en discussiepunten op. Deze commissie is bedoeld om op de hoogte te blijven van wat er speelt op het gebied van mensenrechten. Hiervoor zijn boeken en films interessante middelen om naar te kijken en over te discussiëren.

 

Redactie Commissie:

Deze commissie zal AISU op de hoogte houden van belangrijke ontwikkelingen wat betreft mensenrechten wereldwijd, maar ook op lokaal niveau. In deze commissie zul je lange en korte artikelen schrijven over mensenrechten of andere interessante onderwerpen. De artikelen kunnen gaan over specifieke mensenrechtelijke kwesties, maar kunnen ook interviews bevatten of interne activiteiten uiteenzetten. Binnen deze commissie is er veel ruimte voor schrijven en vormgeven, ook zijn er mogelijkheden op het gebied van fotografie. De commissie bestaat uit ongeveer zes leden.

 

Activiteiten Commissie:

De Activiteiten commissie is verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten omtrent mensenrechten. De commissie organiseert evenementen rondom specifieke onderwerpen waarbij Amnesty International betrokken is of actuele onderwerpen. Het is een heel veelzijdige commissie, waar je veel creativiteit kan inbrengen. Een mooi voorbeeld is het succesvolle dineren met vluchtelingen in het ‘Buurthuis Rosa’ en een interessante dag in het Internationale gerechtshof in Den Haag. Andere voorbeelden van activiteiten zijn het organiseren van de Schrijf Marathon in december en de Open Mic op Women’s day!

 

Commissie over Lezingen:

Deze commissie organiseert lezingen over actuele onderwerpen die natuurlijk betrekking hebben op mensenrechten. Voor iedere lezing worden experts op het gebied van deze specifieke onderwerpen uitgenodigd. Afgelopen jaar werden er bijvoorbeeld lezingen georganiseerd over de ´Doodstraf in Belarus´ en ´Radicalisering´. Het is de taak van deze commissie om nieuwe, interessante en actuele onderwerpen te bedenken voor het aankomende jaar. Daarnaast is de commissie verantwoordelijk voor het ondersteunen van nationale en internationale acties van Amnesty International. Iedere maand kiest de groep een actie uit waarvoor zij handtekeningen gaan ophalen om mensenrechtenschending te stoppen. Meer over de lopende acties is te lezen op: https://www.amnesty.nl/kom-in-actie/acties

 

Benefiet Commissie:

De afgelopen jaren zijn er al verschillende AISU benefietconcerten georganiseerd waar iedereen altijd het hele jaar naar uitkijkt. Deze commissie staat dan ook geheel in het teken van een zo succesvol mogelijk benefietconcert te organiseren en tot nu toe wordt het opgehaalde bedrag elk jaar hoger. Het thema van de avond heeft altijd betrekking tot mensenrechten en op de avond zelf wordt hier dan ook met speelse én informatieve wijze mee omgegaan. Afgelopen jaar opende Eduard Nazarski zelfs het benefietconcert en gingen op het einde alle voetjes van de vloer toen de band de laatste noten speelde. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk geld op te halen voor AISU en dit wordt dan ook altijd op een creatieve manier aangepakt door de commissie! Dit jaar zal deze commissie naast een benefietconcert ook een benefietgala gaan organiseren, wat alleen maar een fantastische uitdaging kan gaan zijn!

 

Educatie Commissie:

Het voornaamste doel van deze commissie is een bijdrage leveren aan het bewustzijn over Mensenrechtenschending onder studenten en ze inspireren om in actie te komen. Door een 2-daagse cursus te volgen bij Amnesty International Nederland worden de leden van deze commissie een ‘gast docent’.,Als gastdocent zullen lessen organiseren op basisscholen, middelbare scholen en MBO-opleidingen. Deze lessen gaan natuurlijk over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op mensenrechten. De gastdocenten worden ondersteund door schoolmaterialen die speciaal ontwikkeld zijn door Amnesty International. Aan het einde van elke les schijft de hele groep samen brieven aan en voor mensen die niet van dezelfde vrijheden en rechten kunnen genieten. Afgelopen jaar hebben we veel interessante georganiseerd. We hebben een succesvolle schrijversmarathon georganiseerd in samenwerking met een basisschool. Meer dan 500 brieven werden geschreven en verstuurd!

Actie Commissie:

Dit jaar introduceren wij een nieuwe commissie, om meer actief te zijn in protesten en demonstraties. Als jij graag in actie komt tegen onrecht en meer wilt leren over hoe je protesten/demonstraties organiseert, wordt dan lid van deze commissie! Je hebt hier alle mogelijkheid om over mensenrechten ontwikkelingen, politiek nieuws of andere onderwerpen die jou aan het hart gaan te discussiëren,  om vervolgens hiervan anderen op de hoogte te stellen en actie te ondernemen. Laat jouw stem duidelijk horen in deze commissie en vecht voor waar je in gelooft!